26 Mayıs 2011 Perşembe

Haberler

En nefret ettiğim konuların başında bu geliyor. Gerçekten, öyle böyle değil nefret ediyorum.

Daha dün, bir kadın kocasıyla kavga ettikten sonra kendini bıçaklamış. Kötü bir olay, kötü bir durum. Fakat gazetelerin internet sitesinde bir fotoğraf var. Kadın sedyenin üzerinde yatıyor. Yarı baygın bir halde. Bıçak halen karnının üzerinde. Beni deli eden kısım ise; kadının gömleğinin düğmeleri açık, göğüsleri daha doğrusu sütyeni olduğu gibi ortada. Bunu haber diye, fotoğraf diye baş köşeye koymuşlar. Hangi küfürü etsem bilemiyorum, küfür edince bir şeyin değişmeyeceğini de biliyorum.

Geçenlerde bir başka haber, televizyonda da çıktı. Yine internet sitesinde fotoğraflar var. Kadın yabancı uyruklu otobanda arabadan atılmış, her yeri yara bere içinde yarı baygın bir halde yine. Üzerinde bir etek var
ve muhabir kılıklı olduğu gibi boydan boya bacaklarını çekmiş, bunu haberin fotoğrafı yapmış. Olaya bakıyorsun kadına şiddet var, fotoğraflara bakıyorsun boydan boya bacakları görünen bir kadın. Her olayda kadını seks objesi olarak fotoğraflıyorlar.



Ulan zaten Türk insanının bir kadında baktığı ilk yer göğüs ve bacaklar. Tamam bunu herkes biliyor da, daha fazla reyting uğruna bu rezalet neden. Yetmiyor mu sitedeki çıplak kadın fotoğrafları.

Bir diğeri ise geçenlerde gazetede de okumuştum. Yurtdışında özellikle Amerika'da terör ile ilgili haberlerde ne bir görüntü, ne bir fotoğraf tek bir an yoktur televizyon ve gazetelerde. Ancak kıyıda köşede gizli saklı kalmış ise uzun zaman sonra bir şekilde görebilirsin. Daha halen ikiz kulelere yapılan saldırıların yayınlanmayan görüntülerini yeni yeni çıktığını varsayarsak. Binlerce kişi öldüğü halde, ne bir cenaze töreni ne de ölenlerin kimlikleri.

Bugün yine bir olay oldu. Detaylara girmeme gerek yok, biliyorsunuzdur zaten. İnsanlar yaralanmış, bir kadın ağır biçimde yaralanmış, bir uzvunu kaybetmiş. Ve o dakikadan itibaren bunu flaş haber olarak internet sitelerinde, gazetelerde, televizyon kanallarında görüyoruz. İnsanların duygularıyla oynamak için, içlerindeki nefret duygusunu canlı tutmak için, herkesi birbirine katmak için. Ayrıca bir diğer sebebi bu eylemi yapanları mutlu etmek için. Çünkü bütün güçlerini bunlardan alıyorlar. Ne kadar zarar verirlerse, ne kadar acıtırlarsa o kadar çok mutluluk duyuyorlar.

Neden bunu insanlara duyurma ihtiyacı, neden gerçekten bunu da aklım almıyor. Ters etki yapacak bir strateji izleyemiyorlar. Bütün önlemleri alıp yayınlamamak yerine boy boy fotoğraflar, görüntüler günlerce ekranlarda dönüp duruyor. Habercilik etiği denilen şey ne gerçekten merak ediyorum. İnsalık etiği miz yok bizim. Bugünkü olayda ağır yaralanan kadının geçmişte çektirdiği fotoğrafları yayınlıyorlar, izin dahi alınmadan. Ailesini, yakınlarını düşünemiyorum bile. O haberi izledikçe içlerinden bir şeyler kopup gidecek. İnsanlar üzülecek çünkü, içini acıtacak. Vefat etseydi, cenazesinde lanetler okuyacaktı herkes ve yine unutulup gidecekti.

Nefret ediyorum bu haberler diye sunulan, gözümüze gözümüze sokulan rezaletlerden. Sanma ki üzülmüyorum, burada 'ben'  demek istemiyorum, kalsın. İnsan olan zaten üzülür. Asıl sorun; insan olan bu görüntüleri, fotoğrafları para uğruna insanlığını satmaz. Belki de olmadığından satıyor.

Nefret ediyorum.

2 yorum:

Nalanca dedi ki...

99 depreminde de benzer görüntüleri yayınlamışlardı. ilk gün özellikle. bebek cesetleri, sadece kolu, bacağı görünen enkaz altında kalmış insanlar. seks objesi olarak değil ama, duygu sömürüsü olarak çok kullanmışlardı.

S. P. dedi ki...

Ne desem ki, duygu sömürüsü fakat bu milletin duygusu yanlış yerlerde.

Milyonlar bir dizi karakteri için gözyaşları döküyor.

Öyle bir duygu ki.

Kısaca

Fotoğrafım
Email: sivilpalyanco@gmail.com