Bilgisayarı açtığımda otomatik olarak açılan ve sık kullanılanlarda ekli olan sekmeler var. Sürekli girip baktığım siteler; gazeteler, sözlük, bloglar, (kısa bir süredir twitter, içiciyim.) mailler, youtube, fizy.
Son zamanlarda bir bloga takıldım kaldım. Canım sıkıldıkça dönüp dönüp okuyorum. Almış olduğum kitaplar yanımda değil. Deli gibi okumak istiyorum onları, yanımda olmadığı için okuyamıyorum. (okuduğum halde)
Franz Kafka okur musun? Ben okumazdım. İtiraf etmek gerekirse hiç okumamıştım. Aylar öncesinden piraye'mden kitaplarını ç alana kadar. Raflarında duran ne kadar F. K. kitabı varsa doldurdum poşete. 3-4 kitabını okudum bile. Babasına ve Milena'ya yazdığı mektuplar ayrıca Aforizmaları dahil 3 kitabını okudum. Tekrar okuyacağımı adım gibi biliyorum. 2 tane de F.K. ve kitapları hakkında yorum içeren kitap okudum.
Ne okusam kesmiyor. Sözlükte 18 sayfa entel yorum okudum ahaha, bizi enteller.
Eğer okumuşsan ve F.Kafka'yı merak ediyorsan geniş kapsamlı bir site mevcut burada hem de Kafkaca.
http://www.franzkafkatr.com/
Bir arkadaşla konuşurken şu anlık satırları yazdım.
''Bu adamı okurken aynaya baktığımda gördüğüm kendimden daha çok görüyorum kendimi.''
6 yorum:
Nietzche ve kafka kadar yaşama soğuk bakan başka yazar okumadım heralde.gülme kaslarının olmadığını düşünmüşümdür. insanlık ikisinden etkilenseydi sanırım üreme olayı tamamen ortadan kalkardı yeryüzünde. hepmi onur hep mi gurur ve ne için. bu ne kibir. insanca yaşamak için bu kadar da ciddi olunmazki biraz yaşamı ve kendisini alaya almalı insan ve keyf alabilmeli yahu. bence tabi. ve kim oluyorumda onları eleştiriyorum küstahça. müsade edin açıklayım: insan anne olduğunda baba olduğunda sevdiğinde, o kibirin esamesi dahi okunmaz çocuğunun eşşeği de olur köpeğide o çocuk büyütülürken saygıdan bahsedilemez hele ilk 11 yaşına kadar. sevdiklerinin kusurlarını ihanetlerini görmezden gelir affeder, neden diğerleri için bu çok fena neden hoşgörü yok neden hep eleştiri nedir bu kendini beğenmişlik üstünlük anlamıyorum doğanın insana ayrıcalığı yok oysa. istedğin kadar onurlu kişilikli yada farklı ol öleceksin ve unutulacaksın doğa seni farklı olduğun için ödüllendirmiyor hatta duyumsadıklarını sorguladıkça daha çok canını yakıyor akıntıya bırakmak ve keyf alabilmek ve sevmek gerek verilen ömürde. bence tabi ve şahsınıza değil genele ithafım.
Dediğim gibi ikisini de eleştirecek ya da bir yorum getirecek kapasite yok henüz düşüncelerimde. Şu an için sadece okuyorum. Okudukça bir labirentin içinde kayboluyorum.
Yaşama soğuk bakmak mı yoksa gerçekçi olmak mı? Bence gerçekçi olmak. Kafka babasına yazdığı bir mektupta şöyle demiş.
''Konuşmasını Ununuttum.''
Bir insan bunu yazıyorsa altında çok şey vardır. Kafka'daki kendini beğenmişlik değil bence. Yalnız bırakılmışlık, yalnızlığa itilmişlik ve o da bunu kabullenmiş. Bu yalnızlığı da her şeyi sorgulayarak bitirmiş ve kendini de..
Kafamda bir şey var. Bütün kitaplarını 2-3 kez okumayı düşünüyorum. :)
anlatmak istediğim bazı(Dostoyevski,Rousseau, Aziz nesin,Ahmet İnam,) yazarlarda yaşamı toplum yapısını bireysel ilişkileri, insanları ele alırlar ama mizahta katarlar ve bu hicive kendilerinide dahil ederler. bu okuru ötekileştirmediği için, okur kendinden bişeyler bulduğu için olumsuz etkilenmez negatif bakmaz. yani, bir kitap okuyanın yaşamını etkileyebilir kötümser değilde yapıcı olması öğretirken keyf vermesi tercih edilir, burda tabi kitaplara göre yaşanır anlamı çıkmasın, sadece olumsuz etkilenmemek gerek. yalnızdı dediniz, ikiside yalnızdı diğerleri de hepimiz yalnızız ama mükemmelciler ve sert eleştiriyle küçümseyenler yapayalnız kalmaya mahkum. kendi doğruları tercihleri, ideal olanı kusursuzu arayışta bir kişi bulunabilmişmi?.hal böyle olunca tevazu değil narsizm devreye giriyor gibime geliyor. ve ikisinde de tavan durumda. ben öyle algıladım. evet ben iğrencim
İlahi ya ne alakası yok. Eğer yorumumdan öyle bir şey ortaya çıktıysa özür dilerim.
Evet narsizm. Bu her insanda var biraz. Bende de var, sende de olabilir. Bir çok insanda var bu az ya da çok ama var.
Demek istediğini anladım. Aziz Nesin örneğin mükemmel. Onu da okumamıştım yakın zamana kadar. Bay Düdük kitabını okumuştum geçen yıl, tam dediğin gibi hiciv ve mizah bir arada idi. Güldürürken düşündürüyordu.
Ben Kafka'yı okurken olumsuz değil, ona haklı gözüyle baktım. Mektupları özellikle bir itiraf, iç hesaplaşma ve içini dökme.
'Konuşmasını unuttum' cümlesine saplanıp kaldım mesela. Bu nasıl bir şeydir ki insana konuşmasını unutturuyor. Yoksa edebiyat mı? yoksa abartı mı? bilemeyeceğiz asla. Ama eğer gerçekse benim gözümde yüceltiyor onu.
Güzelsin sen merak etme. Haklısın.
Teşekkür ederim. Paylaşımların Kafka olsun...
Asıl ben teşekkür ederim! :)
Site ve içeriği mükemmel.
Yorum Gönder